fbpx

Hjerneskader kan ændre personligheden

Sammenhængen mellem hjerneskader og personlighed er et populært emne for tiden, af årsager, vi ikke skal bruge tiden på her. TIl gengæld kan det være en fin anledning til at kigge tilbage på en af de mest berømte medicinske cases, så gav os en masse viden om hjernen, og hvordan hjernen og personligheden hænger sammen.

I 1948 var en 25-årig jernbanearbejder ved navn Phineas Gage i gang med at sprænge klipper i stykker. Han borede et hul i klippen, og indsatte en sprængladning. Hullet fyldte han så op med sand, som han stampede med en seks kilogram tung jernstang – et såkaldt tamping iron. Ved et uheldigt tilfælde sprang en gnist fra jernstangen, der antændte sprængladningen. Ud sprang jernstangen, en gennem hans kind, op bag det ene øje, og videre ud gennem toppen af kraniet.

Phineas Gage overlevede. Men noget havde ændret sig. Den engang rolige og afbalancerede Gage, var nu urolig, uinteresseret i andre mennesker, og kun optaget af egne behov. Han blev aggressiv, og kom ofte i slagsmål. Han var et andet menneske.

Casen ændrede vores forståelse af hjernen, og blev på en måde startskuddet til neurovidenskab. Vi ved derfor nu, at frontallapperne i hjernen spiller en afgørende rolle i forhold til vores personlighed. Interessant nok, og ofte glemt, varede ændringerne i Cages personlighed formentlig ikke mere end 2-3 år. Og han fik senere arbejde som langdistance chauffør på hestevogn i Chile. Et arbejde, han ikke ville have kunnet bestredet, hvis ændringerne havde varet ved.

%d bloggers like this: